Dit lectoraat doet onderzoek naar het opvoeden en opgroeien van jongeren. Wij zijn ervan overtuigd dat herstel van relaties binnen en tussen gezinnen bijdraagt aan een gezonde samenleving. Vanuit deze overtuiging doen wij praktijkgericht onderzoek binnen het domein van jeugd en gezin. In het bijzonder binnen de gebieden: professioneel opvoeden, informele netwerken, contextuele hulpverlening en waarden en zingeving.
Het lectoraat Jeugd en Gezin is verbonden aan de opleiding Social Work van de CHE en richt zich op het brede (werk-)veld van de psychosociale hulpverlening aan jeugd en gezin.
Op 16 juni jl. organiseerde het lectoraat Jeugd en Gezin een webinar 'Samenwerken werkt!'. In dit webinar deelden Martine Noordegraaf en Ellen Schep tips voor pleegouders, pedagogisch medewerkers en gezinshuisouders om de samenwerking met ouders vorm te geven. De tips zijn afkomstig van jongeren, ouders, pleegouders, gezinshuisouders en experts vanuit twee onderzoeken naar samenwerking tussen ouders en pleeg- en gezinshuisouders.
Als een kind uit huis wordt geplaatst en in een pleeggezin, leefgroep of gezinshuis gaat wonen, blijven de ouders vaak achter. Zij vormen de blinde vlek van de huidige jeugdhulp. Voor het kind is het echter cruciaal dat de ouders betrokken blijven en dat zij een deel van de opvoeding voor hun rekening blijven nemen.
Heb je het webinar gemist? Of wil je de presentatie nog een keer bekijken of delen met een collega? Via onderstaande button kun je het webinar bekijken. Je ontvangt een link in je mailbox.
Lector en kenniskring
Martine Noordegraaf
Martine is pedagoog en is gepromoveerd op een onderzoek naar de alledaagse praktijk van hulpverleningsgesprekken. Vanaf september 2008 werkt Martine op de Christelijke Hogeschool Ede. Naast haar functie als lector is zij werkzaam als opleidingsdocent Onderzoek aan opleiding Social Work. De hulpverlening aan Jeugd en Gezin heeft haar hart.
Het is haar wens om door het leveren van bijdragen op het gebied van theorievorming en praktijkonderzoek, een goede uitvoeringspraktijk daarvan te bevorderen. Binnen het lectoraat is Martine verantwoordelijk voor de samenhang in de verschillende onderzoekslijnen en voor het tot stand brengen van een gezamenlijk gedragen onderzoeksfilosofie. Ook een sterke verankering van het lectoraat in het werkveld en onderwijs heeft haar aandacht.
De onderzoeksfocus van Martine ligt op het gebied van methodiekontwikkeling in de verschillende hulpverleningspraktijken van Jeugd en Gezin. Samen met docenten en studenten van de academie voor Sociale Studies onderzoekt zij de mate waarin en de wijze waarop er binnen de residentiële jeugdzorg systemisch gewerkt wordt. Haar aandacht richt zich onder andere op de wijze waarop er in de aanmeldingsgesprekken aandacht is voor het verhaal van zowel de ouder(s) als de adolescent en hoe eventueel delicate onderwerpen daarin een plek krijgen.
Lees de lectorale rede van dr. Martine Noordegraaf: "Gezin in Gesprek"
Wilt u contact opnemen met Martine Noordegraaf? Dat kan via mnoordegraaf@che.nl.
Jaap van der Meiden
Jaap is systeem en contextueel therapeut, oprichter en coördinator van het Instituut Contextuele Benadering, docent aan de Contextuele Opleidingen van het ICB en onderzoeker bij het Lectoraat Jeugd en Gezin. Jaap is gepromoveerd op een onderzoek naar de relevantie en toepasbaarheid van de contextuele theorie voor de hulpverlening. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.
Jaap is inmiddels ruim 35 jaar werkzaam in de hulpverlening. Begonnen als maatschappelijk werker, is Jaap in 1996 gestart met een eigen praktijk, in combinatie met een aanstelling aan de CHE. Zijn toenemende enthousiasme voor het contextuele denken heeft bijgedragen aan de introductie van dit gedachtengoed binnen de opleiding sociaal werk en later de ontwikkeling van de Phbo en Master Contextuele Hulpverlening, en de opleiding tot contextueel therapeut.
Momenteel doet Jaap onderzoek naar vergeving en exoneratie, een internationaal onderzoek in samenwerking met het Sapir Academic College Israël en het Simon Institute of Psychology and Psychotherapy Roemenië. Ook begeleidt Jaap onderzoeken van studenten van de Master Contextuele Benadering, waar mogelijk in nauwe samenwerking met, en op vraag van instellingen voor gespecialiseerd sociaal werk en GGZ.
Wilt u contact opnemen met Jaap van der Meiden? Dat kan via jhvdmeiden@che.nl.
Wim Dekker
Hij doceerde aan de opleidingen verpleegkunde, journalistiek, sociaal pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk en dienstverlening en had daarnaast diverse managementrollen. 'Het aantrekkelijke van het docent zijn aan een hbo is vooral dat hier praktijk en theorie elkaar raken. Er is volop ruimte voor studie en reflectie en tegelijkertijd dient die reflectie antwoord te geven op de vragen van de praktijk. In mijn werk komen al deze elementen bij elkaar: ik doe onderzoek, doceer en ben supervisor.'
Het onderzoek richt zich vooral op de waardering voor en de functie van het gezin in de laat moderne samenleving. In het onderzoek staan de begrippen autonomie en verbondenheid centraal.
Wim Dekker is lid van de redactie Wapenveld en publiceert regelmatig artikelen op het terrein van geloof en cultuur. Daarnaast heeft hij maandelijks een column in het Nederlands Dagblad. Meer informatie over dit onderzoek vindt u onder het item Promotieonderzoek.
Wilt u contact opnemen met Wim Dekker? Dat kan via whdekker@che.nl
Gert Vierwind
Gert Vierwind is hulpverlener en theoloog. Als hulpverlener werkte hij met randgroepen, later specialiseerde hij zich in relatie – en gezinsproblematiek.
Momenteel doceert hij de filosofie van het hulpverlenend handelen en beroepsethiek aan de bacheloropleiding van de Academie voor Sociale Studies. Tevens is hij verbonden aan de Master Contextuele Hulpverlening. Hij is gespecialiseerd in zingevingsvragen en verzorgt op dit terrein in service trainingen in hulpverleningsinstellingen.
Binnen de kenniskring van het lectoraat is hij verantwoordelijk voor de onderzoekslijn waarden en zingeving. Het thema zingeving is binnen de hulpverlening herontdekt als een belangrijke krachtbron om problemen te kunnen hanteren of te overwinnen. Onderzocht wordt hoe binnen de hulpverlening aan gezinnen levensbeschouwelijke overtuigingen en daaraan inherente waarden en normen een rol spelen. Naast theoretische verkenningen wordt concreet onderzoek gedaan naar de wijze waarop zingevingsvragen in het hulpverleningsproces geëxploreerd worden en op welke wijze de hulpverlening daarmee gediend is. Het doel van dit onderzoek is drieledig: - nadere bepaling van aard en functie van zingevingsvragen bij gezinsproblematiek, - methodiekontwikkeling, - ontwikkelen van concrete professionaliseringsstrategieën voor de verschillende vormen van begeleidingskunde voor professionals.
Tevens zal het lectoraat Jeugd en Gezin in samenwerking met enkele andere lectoraten een onderzoek verrichten naar christen - professionals die hun levensbeschouwing op inspirerende wijze weten te verbinden met hun professioneel handelen in een seculiere context.
Meer informatie over dit onderzoek vindt u onder het item Promotieonderzoek.
Wilt u contact opnemen met Gert Vierwind? Dat kan via gvierwind@che.nl
Danielle van de Koot - Dees
Danielle van de Koot-Dees is docent-onderzoeker en is na een pabo studie, een studie pedagogiek en een master Levensbeschouwelijke vorming gepromoveerd aan de Protestants Theologische Universiteit. Ze promoveerde op een onderzoek naar religieuze opvoeding in christelijke gezinnen in een seculier-stedelijke context ('Prille geloofsopvoeding').
Binnen het lectoraat houdt ze zich bezig met het onderzoek in gezinshuizen waarin de interactie tussen pubers en professionele opvoeders centraal staat. Daarnaast begeleidt ze studenten die de master Contextuele Hulpverlening volgen. Haar interesses liggen op gebied van gezin en onderwijs, godsdienstpedagogiek, historische en wijsgerige pedagogiek en kwalitatief onderzoek.
Wilt u contact opnemen met Danielle? Dat kan via dvdkoot@che.nl
Ellen Schep
Ellen Schep is werkzaam binnen het lectoraat en het onderwijs. Na de opleiding Sociaal pedagogische Hulpverlening aan de CHE is Ellen in de jeugdzorg gaan werken, van een crisisgroep tot een orthopedagogische behandelsetting. Naast een aantal jaar werk heeft ze orthopedagogiek gestudeerd en vervolgens in het onderwijs terecht gekomen als docent-onderzoeker (Orthopedagogiek).
Een mooie combinatie, waarbij ze zich bezighoudt met onderzoek binnen gezinshuizen in de vorm van praktijkonderzoek en een promotieonderzoek. Opgedane kennis kan direct weer worden doorgegeven in lessen pedagogiek aan studenten SPH en MWD. Het promotieonderzoek vindt plaats onder de vlag van de Rijksuniversiteit Groningen en is gericht op het in kaart brengen van het 'hoe' van een hechtingsrelatie, specifiek bij jongeren en professionele opvoeders in een gezinshuis. Onderzoek doen binnen het HBO geeft de kans om verder te ontwikkelen en tegelijkertijd wordt je steeds stil gezet bij het feit dat onderzoek nut moet hebben voor de praktijk en specifiek ook voor de aankomende hulpverleners, onze studenten.
Wilt u contact opnemen met Ellen Schep? Dat kan via hhschep@che.nl
Onderzoeksprojecten Jeugd en Gezin
Onderzoeksprojecten
Het lectoraat Jeugd en Gezin werkt naast onderwijsprojecten en promotieonderzoeken ook aan onderzoeksprojecten. Dit zijn projecten die voor of in samenwerking met het werkveld van de jeugdzorg zijn gestart. We voeren onderzoeksprojecten uit op verschillende domeinen.
Domein Professioneel ouderschap
Binnen dit domein wordt onderzoek gedaan naar de algemeen werkzame factoren in de specifieke opvoeding van adolescenten. De volgende projecten dat ons lectoraat uitvoert of heeft uitgevoerd vallen binnen dit domein.
Promotieonderzoek ‘Hechting in interactie’
Onderzoeksvraag: Hoe bewerkstelligen gezinshuisouders een gehechtheidsrelatie met een opgenomen adolescent binnen een gezinshuis en hoe is dit zichtbaar is in interactie.
Promotor: Tom Koole (Hoogleraar Communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen)
Contactpersoon: Ellen Schep
Onderzoeksproject ‘Netwerken voor groei’
Onderzoeksvraag: Wat zijn de toepassingsmogelijkheden vanuit de praktijk per doelgroep en organisatie van kennisresultaten uit het onderzoek ‘professioneel ouderschap?
Partners: Gezinshuis.com, Zozijn en Village of Peace
Contactpersoon: Martine Noordegraaf
Onderzoeksproject ‘Professioneel ouderschap in gezinshuizen’
Onderzoeksvraag: Hoe handelen gezinshuisouders in interactie met jongeren in alledaagse leefsituaties van een gezinshuis, op zo’n manier dat er herstel in ontwikkeling en toekomstgerichtheid ontstaat?
Partners: Gezinshuis.com, Intermetzo, Universiteit Utrecht, Gezinspiratieplein, Nederlands Jeugdinstituut, Combinatie Jeugdzorg Eindhoven, Hogeschool van Amsterdam, Bureau van Montfoort
Contactpersoon: Martine Noordegraaf
’Complexe zwerfjongeren’
Onderzoeksvraag: Wat zijn werkzame factoren in het bewerkstelligen van behandelbereidheid bij complexe zwerfjongeren?
Partner: Jonahuis Arnhem
Contactpersoon: Martine Noordegraaf
Domein Informele netwerken en laatmoderniteit
Informele netwerken en laatmoderniteit: binnen dit domein wordt onderzocht wat in theorie en in de praktijk de plek van het gezin is in de hedendaagse hulpverlening.
Promotieonderzoek ’Gezinsconcepten’
Onderzoeksvraag: Wat zijn vigerende gezinconcepten in het laatmoderne discours van de gezinssociologie en de theorie en praktijk van het sociaal werk?
Promotor: Govert Buijs (bijzonder hoogleraar politieke filosofie & levensbeschouwing aan de VU)
Contactpersoon: Wim Dekker
Project kennis- en samenwerkingsagenda Ede
Wat heeft prioriteit in het komen tot een daadwerkelijke transformatie in de zorg voor jeugd in gemeente Ede?
Partners: Gemeente Ede, CHE academies Educatie, Gezondheidszorg, Theologie, Mens&Organisatie.
Contactpersoon: Martine Noordegraaf
Project inrichting associate lectoraat informele zorg
Wat wordt de precieze focus van het associate lectoraat informele zorg en hoe kan dat vertaald worden in lijnen van onderzoek en daarbij behorende samenwerkingsrelaties?
Partners: Gemeente Ede
Contactpersoon: Wim Dekker
Domein Contextuele Hulpverlening
In dit domein wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van theorie en praktijk van gezinsgerichte interventies in contextuele therapie en het sociaal werk.
Promotieonderzoek ‘Contextuele theorie’
Onderzoeksvraag: Wat is de relevantie en de toepasbaarheid van contextuele theorie voor het sociaal werk?
Promotor: Hans van Ewijk (Hoogleraar Grondslagen van het maatschappelijk werk aan de UvH)
Contactpersoon: Jaap van der Meiden
Onderzoeksproject ‘Een trauma heb je nooit alleen’
Onderzoeksvraag: Hoe verhoudt de CLAS-hulpverlening zich tot de ijkpunten voor een goede behandeling vanuit de literatuur?
Partners: De Rading, Rubicon, Leger des Heils Midden Nederland, Movisie
Contactpersoon: Kees Verduijn en Aletta Simons
Domein Waarden en zingeving
In dit domein wordt onderzoek gedaan naar de kracht en werking van rituelen in gezin en opvoeding. Hoe kunnen hulpverleners afstemmen op - en werken met rituelen?
Promotieonderzoek ‘Rituelen’
Onderzoeksvraag: Welke betekenis geven jongeren die niet meer thuis wonen aan rituelen en wat is de afstemming van de hulpverleners daarop?
Promotor: Erik Venbrux (Hoogleraar Godsdienstwetenschappen aan de RUN)
Co-promotor: Thomas Quartier (universitair docent Vergelijkende Godsdienstwetenschappen RUN)
Contactpersoon: Gert Vierwind
Projectonderzoek ’Hoop in pedagogisch perspectief’
Onderzoeksvraag: Hoe kan hoop begrepen worden in pedagogisch perspectief?
Hoe verschijnt hoop in de interactie tussen opvoeder en jeugdige?
Partners: CHE academies Educatie, Gezondheidszorg en Theologie
Contactpersoon: Martine Noordegraaf
Projectonderzoek 'ESF-Project Your Global Future /Training Morele Psychologie'
Onderzoeksvraag: Begeleiders helpen moral distress en inclusie- en exclusiepatronen doorbreken in complexe samenwerkingsrelaties dmv Morele Psychologie (doelgroep asielzoekers en statushouders)
Partners: Gemeente Utrecht (NL), Fedasil (BE) en samenwerkende partners
Contactpersonen: Nicolien de Jong (pnjdjong@che.nl), Ton van Bergeijk (amtvbergeijk@che.nl), Anna de Jong (hjdjong@che.nl)
Publicaties
Alle publicaties van de lectoraten vind je in de publicatie-database.
Contact
Vragen over het lectoraat? Doorpraten over een eventuele samenwerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! We praten graag met u verder.