Wil jij je deskundigheid als mediator op een hoger plan brengen? Dan is de specialisatie contextueel werken in mediation mogelijk iets voor jou. Deze 4-daagse cursusopleiding combineert namelijk de specifieke vaardigheden van een mediator met de theorie en toepassingsmogelijkheden van het contextuele denken van Ivan Boszormenyi-Nagy.
Contextueel werken ontsluit de kracht van menselijkheid, de belangrijkste bron waar mediation uit kan putten!’, dr. Jaap (J.H.) van der Meiden MCH
Coördinator Instituut Contextuele Benadering
Deze cursus richt zich vooral op mediationspecialismen als scheidingsmediation, nalatenschapsmediation, arbeidsmediation en mediation voor familiebedrijven en teams. Deze richtingen vragen inzicht en vaardigheden in het werken met mensen in veelal complexe relaties, waar thema's als rechtvaardigheid, vertrouwen en wederkerigheid centraal staan. Juist daar is de contextuele benadering een verrijking. Deze thema’s staan centraal als uitgangspunt voor het gezamenlijk werken aan het ontsluiten van een open dialoog. Uiteraard leer je hoe je die integreert in het mediationproces. Daarvoor halen we de mediationpraktijk naar binnen. We gebruiken bijvoorbeeld filmmateriaal, zoals een videocollege van William Ury van de Harvard University, -een van de grondleggers van mediation- en is er veel ruimte voor learning by doing door middel van rollenspellen.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
96 uur, waarvan 24 contacturen.
-
Registraties
Deze specialisatie is door de MfN gewaardeerd met 24 PE-punten.
-
Toelatingseisen
Kennis van mediation, door het gevolgd hebben van de basisopleiding wordt aanbevolen, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom.
Over deze opleiding
De Contextuele Benadering biedt de mediator niet alleen een methode en een kader maar – in de eerste plaats - een heldere visie die richting geeft aan het mediationproces. Deze visie houdt heel kort gezegd in dat de mediator start vanuit de specifieke context van het conflict in brede zin en ook tijdens de mediation deze context blijft betrekken bij het oplossen van wat er speelt. Het inzicht dat de mediation-setting op zichzelf beschouwd al een unieke context is van waaruit en waarmee wordt gewerkt is bepaald hierbij in hoge mate de kwaliteit van het proces dat vorm wordt gegeven door de mediator.
Deze methodische werkwijze vanuit een visie is gebaseerd op het werk van de systeempsycholoog Nagy en reikt naast praktische inzichten ook een groot aantal interventiemogelijkheden en tools aan.
De Contextuele Benadering is breed toepasbaar maar heeft vooral een grote waarde in conflictsituaties binnen families, familiebedrijven, besturen, teams en kerkverbanden; ook in zakelijke conflicten kan de contextuele benadering het verschil maken.