Specialisatie in werken met gezinnen
Binnen het sociaal werk is al lang duidelijk dat cliënten altijd onderdeel zijn van een groter verband van mensen. Zeker familierelaties hebben een grote invloed op hun welzijn. Geluk en leed hangen nauw samen met hoe mensen in hun persoonlijke relaties staan. Werken met relaties is een kunst. Binnen de minor leer je de geheimen, de kansen en bijzonderheden van die kunst.
Leer bijvoorbeeld aan te sluiten bij de verborgen krachten die in relaties aanwezig zijn. Stap over de drempel bij gezinnen en leer methoden en technieken, die hen zullen helpen om goed samen te leven in voor hun belangrijke verbindingen. Ontwikkel jouw visie op gezinnen en andere samenlevingsvormen, en leer je handelen onderbouwen.
Deze minor biedt een relationeel perspectief op een individualiserende trend in de samenleving. Een samenleving waar tegelijk een groot beroep gedaan wordt op de draagkracht van systemen en op onderlinge zorg. ‘Family en Context’ is daarom een uitstekende voorbereiding op jouw werk met gezinnen in de beroepspraktijk. Hier ben je hulpverlener voor geworden!
Studie-eigenschappen
-
Bijzonderheden
Voertaal: Nederlands
Niveau: hbo-minor
Studiepunten: 30 EC -
Toelatingseisen
Alle professionals uit het sociale domein zijn welkom. Voor studenten met het uitstroomprofiel Jeugd, Welzijn & Samenleving en GGZ is deze minor een verrijking waarmee je je beroep naar een hoger plan tilt. Want in al deze profielen is het werken met systemen meer dan actueel. De inhoud van de minor is ook een goede voorbereiding op vervolgonderwijs, zoals de post-hbo of master Contextuele Hulpverlening. Vanuit deze minor zullen ook onderzoekslijnen worden ontwikkeld voor het afstuderen.
Thema's
Als student uit het Sociale Domein heb je een brede basisprofessionaliteit vanuit de eerste opleidingsjaren en stage. Deze minor vormt een verdieping op die basiskennis. Het geeft je stevigheid bij hulpverlening waarin complexe vraagstukken een rol spelen. We denken en werken vanuit een relationeel-ethisch kader, het kenmerk van het contextuele denken. Een kader waarbinnen we tal van thema’s en methoden willen aanbieden, zoals:
- Contextuele benadering, Video-hometraining, Ervaringsgericht werken met gezinnen, Transactionele Analyse, Dialogische benadering, Ouderschapstheorie, hechtingsgericht werken en partnerrelatietherapie (bijv. EFT) en andere systeemgerichte interventies.
- Specifieke thema’s rond familie en relaties: seksualiteit, maatschappelijke ontwikkelingen rond systemen, samengestelde gezinnen, multi-problematiek, rouw, gezin en familie als informeel netwerk, diversiteit en migratie.
- Theoretische fundering & werken in de praktijk, wetenschappelijke kennis (o.a. sociologie en ouderschapsbegeleiding), maar ook in de praktijk optrekken met ervaren gezinswerkers, en handen&voeten geven aan bezieling in je werk met gezinnen.
“Ik vind deze minor erg leerzaam. Er wordt dieper ingegaan op onderwerpen die mij helpen om gezinnen beter te begrijpen en begeleiden. De opbouw van de minor vind ik ook erg prettig; door de twee lesdagen heb ik veel tijd voor voorbereiding van de lessen en ruimte voor praktijkuren/onderzoek. Naast theoretische kennis leer ik mijzelf ook beter kennen en verder ontdek ik hoe mijn familie invloed heeft gehad op de persoon die ik nu ben. Er is ruimte voor eigen invulling en wensen in de lessen, op deze manier sloot de lesstof nog meer aan bij mijn leerwensen.”
Sophie Kuhl, student Social Work
College en toetsing
Tijdens de minor wordt volop geoefend met complexe praktijksituaties. Naast een stevige theoretische basis, verdiep je je methodisch handelen; door training word je vaardig in het werken met systemen. Je ontdekt nieuwe methoden en ondergaat een flinke verdieping ten opzichte van je major. Ook kun je je verder professionaliseren naar aanleiding van ervaringen of leerthema’s uit je stage. Tijdens de periode van de minor kies je verschillende manieren om praktijkervaring op te doen; een stage, meelopen met gezinstherapeuten of bijvoorbeeld gezinsondersteuning geven.
In een half jaar tijd bouw je echt aan verdieping in het werken met gezinnen op gebied van kennis, houding en vaardigheden. Je verkent allereerst hoe jijzelf ervaring hebt opgedaan met gezinssystemen in je eigen gezin van herkomst, en hoe dat jouw beeld van en visie op gezinnen als professional beïnvloedt. Die reflectie op je eigen gezin van herkomst helpt om de dynamiek in cliëntgezinnen te leren begrijpen.
Vakken worden getoetst met afzonderlijke kleine deeltoetsen, en je ontwikkeling als professional leg je vast in een portfolio.
Je werkt in kleine, hechte leerwerkgroepen, en de sfeer in de minor is er een van ‘elkaar kennen’, en een groot enthousiasme van docenten, die ook in de praktijk werkzaam zijn. Studenten van eerdere jaren beoordelen de minor bovengemiddeld op alle onderdelen.
Voldoende inschrijvingen
Bij te weinig inschrijvingen gaat deze minor niet door.